۶ دقیقه
عفونت قارچی

عفونت قارچی واژن

آنچه می خوانید...

عفونت قارچی واژن که باعث تحریک، ترشح و خارش شدید واژن و مهبل – بافت های دهانه واژن – می شود، از هر 4 زن در مقطعی از زندگی، 3 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. به دلیل شیوع بالای عفونت قارچی واژینال، در این مقاله از سایت کلینیک FCC می خواهیم همه آن اطلاعاتی که باید درباره علائم و دلایل بروز عفونت قارچی واژن داشته باشید را به شما انتقال دهیم.

آیا عفونت قارچی واژن یک بیماری مقاربتی است؟

عفونت قارچی واژن یک عفونت مقاربتی محسوب نمی شود اما خطر ابتلا به عفونت قارچی واژن در زمان اولین فعالیت جنسی منظم افزایش می یابد همچنین شواهد و مطالعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد عفونت ‌ها ممکن است با تماس دهانی و تناسلی (رابطه جنسی دهانی- تناسلی) مرتبط باشند. داروها می توانند به طور موثر عفونت های قارچی واژن را درمان کنند. اگر عفونت های قارچی مکرر دارید – چهار بار یا بیشتر در طول یک سال – ممکن است به یک دوره درمانی طولانی تر نیاز داشته باشید.

عفونت قارچی واژن

علائم عفونت قارچی واژن

برخی از نشانه ها وجود دارند که مشاهده آن ها می تواند دلیلی برای ابتلا به مشکل عفونت قارچی واژن باشد. علائم عفونت قارچی واژن از خفیف تا متوسط متغیر بوده و سطوح مختلفی دارند. به طور کلی اصلی ترین علائم عفونت قارچی واژن عبارتند از:

خارش و تحریک در قسمت واژن


یکی از اصلی ترین علامت های عفونت قارچی واژن را می توانیم احساس وجود خارش و تحریک پذیری بدانیم. این احساس خارش در اکثر مواقع وجود دارد و تنها به دلیل بروز یک اتفاق مانند  اصطکاک بین واژن و لباس زیر ایجاد نمی شود. در صورتی که در بیش تر مواقع احساس خارش واژینال را تجربه می کنید، حتما باید تحت معاینه از نظر ابتلا به عفونت قارچی واژن قرار بگیرید.

ترشحات سفید رنگ و بدون بو، با ظاهری پنیری شکل


اولین و مهم ترین علامت بیماری عفونت قارچی واژن، بیرون آمدن ترشحات پنیری شکل از واژن است. ترشحات ناشی از عفونت قارچی واژن ظاهری شبیه به پنیر دارند به این معنا که سفید رنگ و دلمه شکل می باشند. در صورتی که خروج ترشحاتی با این کیفیت ها را مشاهده می کنید، حتما با یک متخصص زنان مشورت کنید و تحت معاینه قرار بگیرید.

ترشحات آبکی واژن


نمی توانیم بگوییم که اگر از واژن شما ترشحات آبکی شکل بیرون می آید، حتما به عفونت قارچی دچار شده اید. اما در صورتی که این موضوع را مشاهده می کنید، حتما با یک پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید تا مطمئن شوید این ترشحات طبیعی هستند یا در نتیجه ابتلا به عفونت قارچی واژن.

دیگر علائم عفونت قارچی واژن


احساس سوزش، به ویژه هنگام رابطه جنسی یا هنگام ادرار کردن، قرمزی و تورم مهبل و درد بی دلیل واژن نیز از دیگر علائم محتمل عفونت قارچی واژن هستند که بی توجهی به آن ها ممکن است باعث پیشرفت بیماری و افزایش میزان عفونت شود.

چه زمانی باید برای عفونت قارچی واژن به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت بروز هر یک از موارد زیر از پزشک برای معاینه جهت تشخیص بیماری عفونت قارچی واژن وقت بگیرید:

  • اگر این اولین باری است که علائم عفونت قارچی را دارید
  • علائم شما پس از درمان با کرم‌ها یا شیاف‌های ضد قارچ واژینال بدون نسخه تسکین نیافته است.
  • اگر شک دارید که به عفونت قارچی مبتلا هستید برای حصول اطمینان بهتر است به پزشک مراجعه کنید

دلایل عفونت قارچی واژن

قارچ کاندیدا آلبیکنس عامل ایجاد بیشتر عفونت های مخمری واژن است.واژن به طور طبیعی حاوی ترکیب متعادلی از مخمرها از جمله کاندیدا آلبیکنس و باکتری است. برخی از باکتری ها (لاکتوباسیلوس) از رشد بیش از حد مخمر جلوگیری می کنند.اما این تعادل می تواند مختل شود. رشد بیش از حد کاندیدا یا نفوذ قارچ به لایه‌های سلولی عمیق‌تر واژن باعث علائم و نشانه‌های عفونت قارچی می‌شود.

رشد بیش از حد مخمر می تواند ناشی از مصرف آنتی بیوتیک، که باعث عدم تعادل در فلور طبیعی واژن می شود، بارداری، دیابت کنترل نشده، سیستم ایمنی ضعیف و مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی یا هورمون درمانی که باعث افزایش سطح استروژن می شود، باشد.

کاندیدا آلبیکنس رایج ترین نوع قارچی است که باعث عفونت قارچی می شود. درمان عفونت های مخمری ناشی از انواع دیگر قارچ کاندیدا می تواند دشوارتر باشد و به طور کلی نیاز به درمان های تهاجمی تری دارد.

عوامل بروز خطر ابتلا به عفونت قارچی

به طور کلی، عواملی که خطر ابتلا به عفونت قارچی را افزایش می دهند عبارتند از:


مصرف آنتی بیوتیک: عفونت های قارچی در زنانی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند شایع تر است. آنتی بیوتیک های وسیع الطیف (یا گسترده‌‌‌اثر به آنتی بیوتیکی اشاره دارد که بر روی طیف گسترده ‌ای از باکتری ‌های بیماری زا اثر می‌ کند.) که طیف وسیعی از باکتری ها را می کُشند، باکتری های سالم واژن را نیز از بین می برند که منجر به رشد بیش از حد مخمرها می شود.


افزایش سطح استروژن: عفونت های مخمری در زنان با سطوح استروژن بالاتر شایع تر است؛ مانند زنان باردار یا زنانی که از قرص های ضد بارداری با دوز بالا استفاده می کنند، همچنین هورمون درمانی (استروژن درمانی) که بیشتر در زنان یائسه رایج است.


دیابت کنترل نشده: زنانی که کنترل قند خونشان ضعیف می باشد، نسبت به زنانی که قند خونشان به خوبی کنترل شده است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت های قارچی هستند.


اختلال در سیستم ایمنی: زنانی که ایمنی پایین‌تری دارند، مانند درمان با کورتیکواستروئید(داروهای ضد التهابی) یا عفونت ایدز احتمال بیشتری دارد که به عفونت‌های قارچی مبتلا شوند.


راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی

  • از پوشیدن جوراب شلواری تنگ پرهیز کنید.
  • وان چوبی و بزرگ (که چند نفر می توانند با هم در آن استحمام کنند) و حمام  با آب داغ
  • استفاده غیر ضروری از آنتی بیوتیک، مثلا هنگام سرماخوردگی یا سایر عفونت های ویروسی
  • محصولات معطر زنانه، از جمله ماده ای معطر که در وان پر آب حمام می ریزند و کف می کند، پد و تامپون
  • پوشیدن لباس های خیس مانند مایو و لباس های ورزشی برای مدت طولانی و تاخیر در تعویض به موقع آن
  • برای کاهش خطر ابتلا به عفونت های قارچی واژن، لباس زیری بپوشید که نخی باشد و خیلی سفت یا زبر نباشد.
  • دوش واژینال (یک روش جهت شستن واژن است)، که برخی از باکتری های طبیعی واژن را که از شما در برابر عفونت محافظت می کنند، از بین می برد.
drmitrabahmanpour

دکتر میترا بهمن پور

جزو نفرات برتر بورد کشور عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران عضو انجمن جراحان زیبایی آمریکا دارای چندین مقاله معتبر خارجی و ایرانی یکی از مولفین موسسه رهپویان شریف نویسنده و آموزش دهنده موسسه رهپویان شریف استادیار دانشگاه ارائه دهنده پنج کنگره ی زنان و زایمان کشور رتبه استاد برتر از نظر نمره ارزشیابی دانشجویان دارای مدرک جراحی های زیبایی و ترمیمی زنان از آکادمی آمریکایی جراحی زیبایی زنان American Academy of Aesthetic Gynecologic Surgery

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *